Guro lolita DIY tutorial

Guro lolita tutorial I did while making my Halloween zombie lolita outfit. For blood splatter I used fabric paint (water based) Javana Textil Sunny, shade 91905 Karminrot, 50 ml, diluted a bit with water for easier splatter.

U subotu na J-fashion Trick or Treat meetu ću nositi zombie guro lolita outfit pa sam usput napravila i tutorial kako u(ne)rediti odjeću za ovaj stil i napraviti neke dodatke. Prikazano je “ukrašavanje” odjevnih predmeta s “krvlju” tj. crvenom bojom tako da djeluje kao da je zašpricano pri napadu… zombija : ) <3 I kako izraditi neke dodatne detalje za outfit.

Ovo je brzi post tako da se danas neću raspisati o guro lolitama, ali o ovom podstilu lolita supkulture možete saznati više ovdje na sljedećim linkovima:

http://hellolace.net/styles/guro

http://www.lolitafashion.org/guro_lolita.html

http://fyeahlolita.blogspot.com/2009/09/guro-lolita.html

Par slika za primjere:

Picture source Tumblr

Nadam se da će možda nekima od vas ovaj tutorial pomoći s izradom kostima jer se večer 31.10. ubrzano bliži, a grad je prepun tuluma na koje možete ići, npr. Jabuka, Močvara, Kset, Gjuro, Vip Club, Route 66, pa čak i Cookie Factory. Isti blood splatter uzorak možete koristiti i za druge vrste outfita, npr. savršen je za psychobilly stil ili bilo koji drugi kojemu možete kreativno dodati dodatke po želji.

Prikazane su različite opcije za izradu ovakvog outfita. Jedna je da uneredite cijelu haljinu i/ili sve dodatke koje imate, a druga je da koristite samo jedan ili više dodataka po želji na običnoj odjeći. Ti dodaci će dodati razinu jeze vašem stilu, bez da zamažete odjeću koja vam je vrijedna i u onoj mjeri krvavosti koju želite za pojedini outfit.  Pa tako običnoj odjeći možete dodati samo jednu bijelu krvavu rukavicu.

Lolite koje nemaju puno loli odjeće mogu nositi svoje klasične lolita outfite kojima dodaju zakrvavljenu pregaču, detalje za ruke (armcuffs), vrat (choker) i povez za oko (eyepatch). To ovako izgleda, kao što vidite samo je pregača krvava i dodaci:

Source and copyright http://miyuki-artwork.deviantart.com

GURO LOLI MASSACRE

Za guro lolita špricanje uzela sam svoju staru haljinu koju sam prije par godina sašila za Halloween. Tada sam pogriješila s izborom umjetne krvi (užasno pogriješila, tempera) pa je rezultat bio narančast i nije se baš potpuno isprala ta boja s nje pa sad ima neke svijetle mrlje. Isprva sam je mislila varinikirati na bijelo, ali odlučila sam ostaviti te mrlje da dodatno izgledaju kao tjelesna tekućina, možda sasušeni mozak ili slina nevine žrtve, nije bitno samo da je veselo.

Vi možete isto tako jeftino sašiti bijelu lolita haljinu za istu svrhu (sami ili kod nekoga), a jeftinija opcija je i da koristite bijelu bluzu s Hrelića (5 kn) i uz nju sašijete suknju jer je jeftina i jednostavna ili pronađete neku jeftinu suknjicu u second hand ili kineskom dućanu.

Za uzorak krvi koristila sam akrilnu boju za tkaninu koju sam kupila u hobby art shopu Chemaco u Zagrebu. Nakon sušenja potrebno ju je fiksirati peglom na tkaninu (prepeglati s krive strane ili preko krpe) 3 minute i to je to, pere se do 40°C u perilici. Koristila sam boju Javana Textil Sunny, nijansa 91905 Karminrot. Bočica je od 50 ml i košta 24 kn. Budući da je sama boja jako gusta razrijedila sam je malo s vodom radi lakšeg špricanja. Akrilne boje su na bazi vode pa im se voda može dodati, ali ne previše, pazite jer boja postane svjetlija i prozirna).

HALJINA:
1. Pripremite stare novine, malo vode, boju, posudu za miješanje i žlice (uzela sam malu i veliku za veće i manje mrlje).

2. Stavite haljinu na raširene novine, pažljivo je složite i u donjem dijelu kao da je na podsuknji.

3. Stavite boju u posudu i dodajte joj malo vode (bolje mrvicu po mrvicu), dobro izmiješajte.

4. Boju špricate tako da je zahvatite žlicom i onda katapultirate zrakom na tkaninu.

Rezultat.

5. Haljinu i iznutra obavezno podložite novinama da ne prelazi boja s druge strane na materijal.

6. Ostatku guste boje u posudi možete dodati još malo vode za sitnije i gušće uzorke kapljica i kako biste boju što više iskoristili.

Prednja strana na kraju:

7. Haljinu možete i objesiti ako želite da uzorak izgleda kao da je curio s vas dok ste stajali (… u napadu na žrtvu). Ostavite tako prednju stranu da se posuši što duže pa kasnije učinite isto sa stražnjom stranom.

DODACI:

Za ovu priliku izradila sam armcuffs, choker, eyepatch i imala sam jednu mašnu od gaze od iste ranije Halloween (narančaste) prilike. Te dodatke ću nositi uz haljinu, ali vi ih možete posebno napraviti pa nositi uz drugu odjeću. Uz te dodatke napravila sam blood splatter uzorak i na jednoj pregači koju ću kasnije s dodacima moći koristiti i uz druge lolita haljine, neću uvijek morati ovisiti o krvavoj haljini iznad i neću morati uništiti druge haljine.

Ja sam radila šivaćom mašinom, ali vi možete isto i ručnim šivanjem. Krajeve tkanine nisam završavala da se ocufaju, radi jezivog efekta rastrganosti outfita i da što više izgledaju kao gaza.

1. Za armcuffs izmjerite svoje zapešće i pomnožite taj broj s 2.5 (npr. 16 cm × 2.5 = 40 cm). Broj koji ste dobili je dužina tkanine koju morate odrezati, širinu odredite po želji. Izrežite dvije trake (za obje ruke ili jednu ako želite samo za jednu) i ispeglajte ih.

Za choker (isto kao armcuffs) izmjerite opseg svog vrata i pomnožite s 2.5. Izrežite traku te dužine i željene širine, ispeglajte.

2. Odrežite tri komada elastike, dvije u opsegu zapešća (npr. 16 kao iznad) i jednu u opsegu vrata. Elastiku postavite na tkaninu, poziciju odaberite po želji, po sredini ili više uz rub kako sam učinila ja. Početak elastike učvrstite prvo s par bodova mašinom:

ili ručno.

3. Tkaninu nabirete tako da elastiku nategnete preko tkanine i tako rastegnutu šivate.

Ručno to nije baš jednostavno, evo kako je meni ispalo, nabiranje je ipak skromno.

Moguća je i alternativa pri ručnom šivanju. Traku naberete koncem i fiksirate dužinu na opseg zapešća/vrata, a na krajeve možete dodati trakice ili gumbe da spojite dva kraja da se drže.

4. Ako vam ostane viška tkanine kao meni samo je odrežete kod kraja elastike.

5. Kod šivanja elastike na materijal krajeve spojite s par bodova s unutrašnje strane, da izvana ne strše krajevi.

6. Gotovi su choker i armcuffs.

Pripremila sam i pregaču.

I počela raditi eyepatch (povez za oko).

1. Zapegla se par krpica tkanine odrezanih u četverokut. Vrhovi isto tako nisu završeni niti savršeno postavljeni jedan na drugi da se poklapaju kako bi što ocufanije izgledalo.

2. Proći krpice mašinom da se fiksiraju.

3. Prišiti elastičnu traku s krive strane (dužinu trake odredite prema opsegu glave, mrvicu manja od njega). U mom slučaju radi se o dekorativnoj elastičnoj traci koju sam kupila u dućanu Nana-san.

4. Prišiti i drugu stranu i eyepatch je gotov.

Nastavak špricanja. Prvo je pala pregača. Na slici se vidi prvi uzorak s gušćom bojom, kasnije sam dodala sitnije kapljice dodatnim razrjeđivanjem boje.

Armcuffs i choker.

Objesila sam da se isto tako suši i prelijeva boja.

Završila sam stvar s mašnom od gaze.

I eyepatchom.


To je to, sad se samo treba osušiti i prepeglati da se fiksira boja. I spremno je za nošenje! Nakon vikenda objaviti ću slike outfita s tim stvarima.

Žurila sam se s postanjem pa sam na brzinu sve objasnila tako da može biti zbunjujućih dijelova stoga slobodno se javite ako ima nejasnoća i ikakvih pitanja. Zabavite se za Halloween!

DODATAK: drugi dan nakon sušenja vidjela sam da se na dijelovima voda ipak odvojila od akrilne boje i malo raspršila oko nje. To se desilo s onim dijelovima u kojima je bilo više vode, oni kojima sam je dodala jako su oke. No i ovako dobro izgleda, ali napominjem da znate pri dodavanju vode.

DODATAK 2: evo slika outfita, slikano na J-Fashion Trick or Treat partyu.

Advertisements

3 responses to “Guro lolita DIY tutorial

  1. Pingback: J-Fashion Trick or Treat party – photo post | MyauMania·

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s