Wattican Punk Ballet and Kobok in Močvara 23.10.

Concert report – bands Kobok and Wattican Punk Ballet in club Močvara 23.10.2012.

Najava koncerta s Močvarine stranice.

Iako se Zagreb ponekad čini kao primitivan i dosadan grad njegovi kulturni sadržaji ipak pričaju drugačiju priču. Pa tako recimo u slučajnom izlasku otkrijete fantastičan domaći bend, kao ja jučer Kobok. Blew my mind off, kako bi se reklo.

Kobok je šesteročlana družina veselih pirata i odmetnika od uštogljenih pravila glazbe, a kroz njihov nevjerojatno kreativan glazbeni performans svi smo jučer zaplovili morima ozarenih lica i energičnog cupkanja u mjestu. Iako sam ih prvi put u životu čula nevjerojatno su me oduševili i jedva čekam idući koncert. Lijepo je znati da ovaj grad ima ljude koji stvaraju nešto tako originalno i zanimljivo, na svjetskoj razini. Evo što oni kažu sami o sebi:

Kobok je šesteročlana posada odmetnika s raznih domaćih gusarskih brodova kao što su Bamwise, Vergl Grind, Tigrova mast, Rens Argoa, Škripzikl… Na ruži vjetrova hvataju pravce šansona, bluesa, duba i folka, cirkuskih, crtićkih te inih melodija modernih i starinskih. Prepustite se proganjajućem glasu sirena, pipcima divovskih lignji i grmećim topovima odmetnute šestorke! Nek vam Kobok iščaši labavi bok!

Kobok is a pack of outlaws from various Croatian pirateships such as Bamwise, Vergl Grind, Tigrova mast, Rens Argoa, Škripzikl…Their windrose points towards chanson, blues, dub, folk, circus and cartoon tunes and various other melodies of the past and the present. Surrender to the howling siren voices, giant squid tentacles and the roaring cannons of the dirty half-dozen! Let Kobok rock your hip and hop!

http://www.reverbnation.com/kobok

KOBOK slike s koncerta (klik za veće):

VIDEO KOBOK:

Nakon kratke pauze…

…došao je na red Wattican Punk Ballet !

Bend za koji sam tek čula u najavi s Močvarine stranice i nisam previše očekivala, iako sam uvijek pozitivna prema performansu u glazbenim nastupima. Upravo radi toga sam tu večer i otišla do Močvare na opušteno druženje uz pivo i da vidim o čemu se radi. I toliko mi je drago da jesam jer Wattican Punk Ballet je najbolja stvar koju sam vidjela u zadnjih par godina, doslovno!!! Uvukli su nas u svoj poseban svijet zaglušujuće potresne buke, škriputavih vrisaka i rasturanja svih mogućih instrumenata, naizmjenice. WPB su armenijski psihodelični freak dance punk duo, sestra i brat Gaya i Karen Arutyunyan.

Opis s Močvare sve govori:

“Ako ste mislili da su Pussy Riot najpunkerskiji suvremeni bend iz krajeva bivšeg SSSR-a ili da su System Of A Down najžešće što je Armenija dala povijesti rocka, razmislite još jednom! U Močvaru dolaze Wattican Punk Ballet, armenijski freak punk dance duet sastavljen od brata i sestre prema kojima su svi raniji bratsko-sestrinski dueti (uključujući obitelj Kerum) čista kamilica. Karen (buraz na gitari) i Gaya (seka za bubnjevima) Arutyunyan skriveni pod maskama, kostimima i začudnim make-upom sviraju kabaretski punk čije inspiracije se kreću u rasponu od Wagnera preko Brechta i Kurta Weilla sve do Dresden Dolls. Samo je pitanje trenutka kada će ih prvi puta čuti Bjork ili Madonna, pa ih povesti sa sobom na turneju i učiniti ih svjetskim megazvijezdama, stoga ne propustite biti među onima koji će se pohvaliti da su ih među prvima gledali i slušali uživo!”

Opis s njihove stranice na engleskom:

Wattican Punk Ballet is an Armenian freak dance punk duo residing in Moscow and Budapest. The band comprises brother and sister, Karen and Gaya Arutyunyan, also founding members of the legendary Armenian psychedelic rock band Deti Picasso. Their music features the melding of psychedelic rock, dance punk, freak pop influences and almost theatrical stage tricks. Gaya and Karen explore the limits of composing and creativity in terms of the duo format. The band’s melange of raw power, funky disco beats and Caucasian influences elevate in the elemental energy of their live performances. Almost in every track they change instruments, using guitars, drums, keyboards, loops and percussion and making a very diverse and dynamic show.

www.facebook.com/watticanpunkballet
www.last.fm/music/Wattican+Punk+Ballet

Gayin vokal me se dojmio van svega, toliko snage, ljepote i karaktera, nevjerojatna je! Njen vokal sadržava sve one osobine koje koje su mi omiljene kod ženskih vokala općenito, zvuči npr. kao Nina Hagen ili Lene Lovich. Čak me malo podsjetila i na Nomi Klausa u jednom trenu! Ali istovremeno toliko je osobnosti i originalnosti u njenom vokalu da je potpuno poseban sam za sebe i pri nekim visokim tonovima Gaya zvuči kao krasna ptica koja prodorno cvrkuće, baš poput ptičica koje su letile oko nje dok je energično bubnjala. Ponašanje na stageu mi je isto bilo fantastično, često kao android kao ženski vokali novog vala te uz to vrckavost i šala, predivna je i strašno karizmatična. Nadam se da ću ponovo vidjeti ovaj bend i to što prije, želim još!

Slike Wattican Punk Ballet (klik za veće):

VIDEO WPB:

*

Na povratku kući toliko mi se svidio ovaj prizor kod Spunka da sam morala slikati. Kako je S ugašeno i staromodna slika koja je iza riječi punk. Uključuje nekako svu šarolikost supkultura koje trenutno prebivaju u Zagrebu i njihovo međusobno miješanje.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s