MyauMania at Sferakon – lecture about kawaii culture

I’m holding a lecture at Saturday, May 11. from 17:00-18:00 o’clock at Sferakon, convention for science fiction and pop culture. Lecture is titled “Kawaii in Japanese subcultures: cute culture as a mean of subversion and capitalist industry”.

Držim predavanje na Sferakonu, u subotu, 11. svibnja od 17 – 18h u dvorani D1 pod nazivom “Kawaii u japanskim supkulturama: kultura slatkog u službi subverzije i kapitalističke industrije”. Sudjelovati će i tri modela obučena u japanske kawaii supkulturne stilove, nositi će MyauMania odjeću. Svi su dobrodošli, subota je k tome glavni dan za program Sferakona i ima jako puno zanimljivih sadržaja. Pogledajte ostatak ovog posta za kratki opis mog predavanja i nadam se da se vidimo!

photo copyright Tokyo Fashion

Kopija najave sa Sferakon stranice:

KAWAII U JAPANSKIM SUPKULTURAMA: KULTURA SLATKOG U SLUŽBI SUBVERZIJE I KAPITALISTIČKE INDUSTRIJE
Martina Križanić

Jedan od najpoznatijih pojmova vezanih uz Japan je „kawaii“ tj. nešto slatko, ljupko, nježno, mlado, naivno, nevino. Japanska pop kultura se može opisati kao „kawaii kultura“ pa tako ovu oznaku nosi gotovo sve, od anime likova do vibratora i zahodskih školjki.

Ova šarolikost njegovog pojavljivanja u kulturi i činjenica da se radi o konceptu karakterističnom isključivo za Japan izaziva niz nerazumijevanja. Često se misli da se radi o jednoznačnom pojmu koji je k tome nešto potpuno normalno i prihvaćeno u Japanu, u svakom svom obliku. Od strane „gaijina“ (stranaca) pojednostavljuje se kao nešto dječje i senzacionalizira. S druge strane sve veći broj mladih na Zapadu slijedi kawaii filozofiju čime se ona prenosi u zapadnu kulturu što izaziva povećan interes medija i moralnu paniku.

Kawaii je danas izrazito komercijalan i utjecajan koncept, a kako se uopće pojavio i razvio u Japanu, kako ga možemo definirati, na koji način već godinama služi kao sredstvo otpora japanskih supkultura (danas čak i zapadnih) poslušajte na ovom predavanju. U sklopu predavanja sudjelovati će i par djevojaka obučenih u japanske kawaii stilove radi ilustracije i svojevrsnog performansa uživo, uz prezentaciju kroz slike na video zidu.

Martina Križanić je diplomirana sociologinja koja se bavi područjem japanskog društva i kulture, teorijama mode i životnog stila, supkulturnom i kontrakulturnom teorijom, feminizmom i rodnim studijima. Trenutno je u procesu izdavanja knjige o japanskim supkulturama u suradnji s izdavačem Jesenski i Turk, a u slobodno vrijeme stvara odjeću inspiriranu japanskom modom i organizira događanja za ljubitelje japanske kulture.

Web: myaumania.com
Kontakt: miyu (at) myaumania.com

–> MORE INFO ABOUT CONVENTION AT SFERAKON

Sferakon Facebook

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s