Japanizam next week

I will be in Serbia next week since I’m participating in Japanese convention Japanizam that will take place in Beograd from 3. to 6. July. I will have a fashion show, book presentation and stall. It’s a great convention that’s been going on for years now and I think it is the biggest one happening in countries of former Yugoslavia. This is my first time there so I’m really excited and happy.

J14-1dan2

Here is a short video clip about it (starting right at our part):

Serbian announcement + MyauMania part:

19h – SVEČANO OTVARANJE JAPANIZMA

19:20h – Modna revija

Otvaranje Japanizma podrazumeva glamur i pompu, odnosno sada već tradicionalni zajednički modni defile nezavisnih kreatora koji inspiraciju za svoje stvaralaštvo nalaze upravo u japanskom dizajnu. Bićete u prilici da vidite odeću i nakit najrazličitijih stilova, a ukoliko vam nešto posebno zapadne za oko, ne zaboravite da će neki od ovih dizajnera imati svoj prodajni štand na Artist Alley sajmu. Na modnoj reviji, predstaviće vam se sledeći kreatori i brendovi:

MyauMania – gosti iz Hrvatske

MyauMania “Mori Girl Magic” kolekcija za proleće 2014. predstavljena je u saradnji s Ada Acid rogatim ukrasima za glavu. Kolekcija je inspirisana romantičnim japanskim odevnim stilovima mori girl, otome kei i lolita modom, buđenjem prirode, bajkovitim krajolicima i magičnim stvorenjima. U kreacijama prevladavaju prirodne boje, pretežno bež i bela, te slojevitost, asimetrija i spontanost, motivi biljaka i životinja kao što su rascvetane grane, ruže, ptice i bubamare. Najveći deo kolekcije stvoren je na reciklažnom i štedljivom principu, tako da su korišćene zavese i tkanine sekond hend porekla i restlovi materijala.

prvi dan (5)

  • Also on the 5. July I will present my book and there will be a group talk about Harajuku culture.

Japanizam2014DrugiDanProgra

Video for it:

19:30h – Susret s gošćom: Martina Križanić, modni kreator, sociolog i ekspert za Harađuku kulturu

Martina Križanić diplomirala je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2012. godine, a svoju prvu knjigu objavljuje 2013. pod nazivom „Slatko lice pobune: Ženstvenost, infantilnost i konzumerizam japanske Harajuku kulture kao izraz otpora prema tradiciji i patrijarhatu“ u sklopu sociološke biblioteke izdavača Jesenski i Turk. U svom radu bavi se postmodernističkim teorijama životnog stila i identiteta, a te interese izražava i u praksi od 2012. putem modnog brenda MyauMania fokusiranog na japansku uličnu modu i subkulture te njihov feministički, umetnički i performativni potencijal.

Martinin MyauMania brend ćete videti još koliko prvog dana Japanizma, na našoj reviji, a u petak uveče raspričaćemo se sa njom o tome kakav se to društveni bunt krije iza naoko bezazlenih slojeva čipke, pastelnih boja, šeširića i kovrdža. Posebno ćemo se osvrnuti na uticaj subkultura iz Harađujukua na mlade u čitavom svetu, jer se zahvaljujući proizvodima pop-kulture ovi modni trendovi šire planetom poput šumskog požara. Sigurni smo da će mesta u publici biti ispunjena lolitama i ostalima koji se ugledaju na Japan kada je reč o odevanju, te ih pozivamo da na ovaj svojevrstan modni susret dođu u svojoj najboljoj garderobi.

Drugi dan (5)

  • During the festival you can also check out my stall, see my work in person, I will have some special designs made just for this occasion. You can also take a look at my book “Slatko lice pobune” (Cute face of Rebellion).

See you next week there! ^_^ Can’t wait!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s