My first solo exhibition

FB event

………………………………………………………………

m  i  n  i  m  a  n  i  a
new collection / nova kolekcija by myauMANIA.com
prva samostalna izložba Martine Križanić
first solo exhibition by Martina Križanić
………………………………………………………………

Exhibition by Martina Križanić
Part of the project myauMANIA
Self-initiated work, 2015

Curator: Silva Kalčić

June 2 – June 16, 2015.

Opening at June 2, starting at 2 pm.

TTF Gallery (Faculty of Textile technology Zagreb, Prilaz baruna Filipovića 28a)
opening hours (Window Gallery):
working days 8 – 20h
Saturday 8 – 13h


geisha + schoolgirl + seifuku + kigurumi + kitty cat + bunny + usagi + neko chan + kawaii † stylization + minimal + abstract + monochrome † gender + queer + agression † japanese + deconstruction + geometric + origami † gangsta + pop + cult + kitchy trash + bang bang you’re dead ™

(click to see it bigger)

plakat galerija ttf  koncept galerija TTF

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe “minimania” Martine Križanić, u sklopu projekta myauMANIA, u TTF galeriji u utorak, 2. lipnja 2015. u 12 sati

Centralna inspiracija u stvaranju kolekcije minimania su ikone japanske kulture; geisha, uniformirana školarka, djevojačke subkulture kao što su lolita i kigurumi te životinjske maskote kawaii kulture (kulture slatkoće) kao što su mačka i zec.

I u ovoj kolekciji je očit stalan fokus rada autorice, performativno poigravanje s rodnim stereotipima te groteskno i komično predstavljanje ženstvenosti i muževnosti, ali umjesto da se kao ranije koristi ekstremiziranim i očitim obilježjima roda, autorica skreće u područje minimalizma, monokromije, stilizacije i apstrakcije.

Radi se o kritici suvremene mode ispražnjene od značenja koja se svodi na čistu formu, kao i kritiku dominantnog ukusa lokalne dizajnerske scene. Kako se taj ukus stalno iznova perpetuira dolazi do diskriminacije drugačijih oblika izražavanja od strane nadležnih institucija. Dizajneri, pa tako i sama autorica, prisiljeni su prilagoditi se tim zahtjevima kako bi mogli izlagati, a to je bilo iskustvo i ove kolekcije stoga ona između ostalog mora i o tome svjedočiti.

Autorica tako u svom radu koristi sve ono što je popularno i u tome se iznova vraća na Japan; dekonstrukcija u modi Yohji Yamamota i Rei Kawakubo, geometrijski oblici, tradicionalno japansko krojenje te umjetnost origamija mediji su za oživljavanje spomenutih ikona japanske pop kulture. U procesu rada materijalizirali su se likovi kao što su Cube Cat, Rabid Rabbit, Gangsta Geisha.

2x

Kako bi izbjegla zamku pretvaranja kolekcije u objekt vlastite kritike, autorica ovakvom aseksualnom i uniseks izdanju pridodaje element patrijarhalnosti; gangsta rap i hip hop kulturu. Ženski modeli tako ispoljavaju seksualnu agresiju, što u kombinaciji s njihovim odijevanjem postiže grotesku, dok je najženstveniji model u grupi trans muškarac.

Unesen je i trenutno izrazito popularan element mladenačke kulture, okultizam, ideje o masonima i teorije zavjere pa se kroz cijelu kolekciju proteže motiv trokuta, maski, sakrivanja pod kapuljačama. Kapuljače su izvedene transformacijom drugih odjevnih elemenata, na primjer mornarske kragne. Kao i u ranijim kolekcijama koketira se s elementima popularne i trash kulture.

Pozitivne reakcije stručne javnosti i publike potiču na razmišljanje o mogućnostima subverzije putem hakiranja unutar sustava, kao i o kompromisima koje umjetnici moraju činiti da bi opstali u društvenom okruženju u kojemu se nalaze.
5x
———————-

Na otvorenju izložbe, 2. lipnja od 12 do 16 sati, pozivamo Vas na kratko izlaganje i razgovor s autoricom Martinom Križanić , a biti će predstavljena i njena knjiga “Slatko lice pobune”.

Izložba ostaje otvorena kao izlog-galerija do 16. lipnja 2015. u radno vrijeme Fakulteta, radnim danom od 8 do 20 sati, subotom od 8 do 13 sati.

Autorica: Martina Križanić
Godina: 2015.
Samoinicirani rad
———————-
TTF galerija je prostor za izlaganje studenata, bivših studenata i ostalih, ponajprije renomiranih autora na području vizualnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Tekstilno-tehnološkog fakulteta, Prilaz baruna Filipovića 28a, Zagreb (mezanin).

Voditeljica TTF galerije: Silva Kalčić
Umjetnički savjet TTF galerije: Paulina Jazvić, Jasminka Končić, Andrea Pavetić, Helena Schultheis Eldeger 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s